Сторінка 1 з 5

Домашній сир

ПовідомленняДодано: 17 листопада 2010, 17:42
Olenka
Пишу, нарешті, рецепт нашого домашнього жовтого сиру.

Сир Пригода :D
1 кг сиру білого (творог)
1 літр молока
200 гр. масла (або маргарин, з маслом смачніше)
1 ч.л. солі
2 яйця
1 ч.л. соди

Закип"ятити молоко, в кипляче молоко кинути сир. Варити, поки не розчиниться сир (хвилин 5, можна розминати виделкою). Відкинути на марлю, щоб стік, віддушити руками. Окремо розтопити масло, зняти з вогню. Додати яйця, сіль, розмішати до однорідної маси. Вкинути туди сир, соду, добре перемішати. Вилити в форму (політеленовий пакет, кастрюлю...).

Ще чекаємо рецептів від Naya (її чоловіка)!!
І хай Лєра розкаже де брала сежучний фермент.

Re: Домашній сир

ПовідомленняДодано: 18 листопада 2010, 01:46
lerumpochka
сичужний фермент купили випадково проходячи повз ветеринарний кіоск на ринку (йшли від павільйону де продаються трави, насіння соняшнику та інше таке і в сторону до "торгового світу", мабуть зараз "барвінок" вже) але впевнена, що в інших ветаптеках теж можна придбати. 5 грн. сірий пакетик вагою 1 г якого хватає на 100 л молока:) тому з пропорціями на меншу кількість треба буде поморочитись:))) спочатку спробували з 1 літру зробити - вийшло 150 г бринзи.

а робиться воно так:
треба

1л молока
1/100 пакетику пепсину:) розведена у холодній воді (певно ложка столова)

молоко підігріваємо до не дуже гарячого , градусів 35 (хто має дітей, той і має термометр для води:))) вливаємо туди ту водичку з пепсином і залишаємо десь на 30 хв. і то молоко на очах загустає - чудеса!!! і коли підніметься сирна маса, вона така стає, як саморобний йогурт (якшо хтось робив), або... ну не знаю як шо. там побачите! тоді перекласти то все в сито з марлею, дати стекти. а ми ше притиснули тарілкою зверху і важкеньким чимось (банкою з врлрю). ми лишали на ніч бо робили ввечері, але, думаю, можн і швидше.
а тоді або поприсипати з обох боків сіллю(так пише в рецепті), або, як ми робили, залити солоною водою на трохи (я не мала часу то залила зранку, а їла аж в обід - то було добре). скільки солі в ту воду??? а хто як любить:) бринза буде практично така ж солона, як і вода.

п.с. хто планує робити сир частенько, з пепсином можна ше так зробити: розвести весь пакет в 1 л. води. і тоді вийде шо 1 л води з пепсином на 100 л молока - так легше ділити (на 3 л - 30г=1 ст.л., на 5 л - 50г=пів пів склянки, на 20л - 200г і т.д. ) а розведений пепсин в холодильнику постоїть.

ще є рецепт зі сметаною і яйцем замість пепсину, але ми ще не робили. якщо хтось хоче - можу дати.

Re: Домашній сир

ПовідомленняДодано: 18 листопада 2010, 14:18
Любов
lerumpochka написав: ще є рецепт зі сметаною і яйцем замість пепсину, але ми ще не робили. якщо хтось хоче - можу дати.

я хочу :flag:

Re: Домашній сир

ПовідомленняДодано: 17 грудня 2010, 13:50
lerumpochka
Любов написав:
lerumpochka написав: ще є рецепт зі сметаною і яйцем замість пепсину, але ми ще не робили. якщо хтось хоче - можу дати.

я хочу :flag:


любочка, тільки побачила шо ти хочеш:))

от на:

* Молоко — 1 л
* Сметана — 200 г
* Яйця — 3 шт
* Сіль — 1-2 ст. л.

Все дуже просто і швидко. Молоко кип'ятимо. Не вимикаючи додаємо сіль. Ми поклали 1 ст. л. і бринза вийшла солодкуватою, тому хто любить солону треба більше. В окремому посуді збиваємо яйця із сметаною і вливаємо в кипляче молоко. При цьому треба постійно помішувати вінчиком, щоб не пригоріла, якщо у вас не посуд з антипригарним покриттям. Доводимо знову все до кипіння (хвилин 5) і ще хвилин п'ять варимо. Ви побачите, як сироватка відокремлюється від бринзи і вона густіє. ВСЕ! Беремо марлю в чотири шари і кладемо в сито або друшляк. Зливаємо туди. Підвішуємо над посудом і чекаємо поки стече сироватка. Години 3. Потім у тій же марлі укладаємо під прес.(каструлю з водою або що) Ми поставили на ніч, а вранці був чудовий результат. Із вказаної кількості інгредієнтів виходить грам 400 -500 бринзи. А сироватку можна використовувати: в окрошку, на млинці і оладки, пиріжки і т. д.

ото таке! кажуть що гарно виходить і дуже смачно - спробуєш, скажи!

Re: Домашній сир

ПовідомленняДодано: 26 січня 2011, 00:05
ЗІрка
хочу подякувати Оленці. дуже добрий сир вийшов! тільки варити мені треба більше... хвилин 15. але може то я попередньо відігріваю його якось не так...

Re: Домашній сир

ПовідомленняДодано: 26 січня 2011, 00:35
happymami
А той пепсин не шкідливий? То може ним і сметану загущують, якшо капку дати?

Re: Домашній сир

ПовідомленняДодано: 26 січня 2011, 11:23
lerumpochka
happymami написав:А той пепсин не шкідливий? То може ним і сметану загущують, якшо капку дати?

хепімамі ну тишо!!! пепсин то сичужний фермент із шлунку молодого ягняти, яке ще не їло трави, тільки молоко:))) в ідеалі в молоко кидають кусок такого шлунку і воно стає бринзою :zybu: у нас такої можливості нема, то пепсин в самий раз :tipok:
а в сметану ненаю... можеш спробувати, скажеш:))) або я спробую (в мене ж є пепсин:)))

Re: Домашній сир

ПовідомленняДодано: 26 січня 2011, 11:32
happymami
та я ж село))) Чи ж я знаю, шо то за слова такі матюкливі))))) Дякую. Тре пошукати в неті інфу. Може шось смачне виходить не лише з молока)))

Re: Домашній сир

ПовідомленняДодано: 22 березня 2011, 13:08
olgakr
Я багато разів пробувала робити домашній сир, але ніяк не могла вгадати, коли його виключати, щоб не перегрівся і був якраз добрий. Аж одного разу мене свекруха просвітила - сир вона пробує пальцем - як уже починає пекти - значить треба виключати.

Re: Домашній сир

ПовідомленняДодано: 19 квітня 2011, 09:46
Nymydora
дівчата, а яйця в тому сирі проходять термічну обробку чи ні? Бо з того, що Оленка написала - ніби ні :( Чи можна масло з яйцями трохи перекипятити?