Різдвяне печиво.500гр меду
500гр цукру
300гр маргарину (беріть хорошої якості перевірений і свіжий маргарин)
2 яйця
50гр какао-порошку
2 ч.л. розпушувача до тіста (в мене завжди др. Оеткер)
3ст.л. коньяку чи рому
1п. ванільного цукру чи половина стручка ванілі
Спеції- (в мене все було не мелене то змішала докупи і молола в кофемолці)
кардамон - 3 зернятка чи якщо мелений на кінчику ножа
імбир сушений, мелений на кінчику ножа
гвоздика - 4шт
аніс - щіпка
кориця 1 ч.л.
мускатний горіх - щіпка
цедра 1 лимона і 1 апельсина (потерти на мілкій терці)
1250гр муки
1. Мед, маргарин і цукор розігрівати в каструльці постійно помішуючи поки не розтане цукор - не давати кипіти. Як тільки суміш стане однорідна зняти з вогню і дати охолонути.
2. Половину муки просіяти і змішати зі спеціями, какао,цедрою і розпушувачем.
3. Яйця вибити в холодну миску і розмішати вилкою, помалу влити яйця в медову масу, розмішати, додати ром чи коньяк.
4. Далі я робила в комбайні, але по оригінальному рецепту потрібно вмішувати муку зі спеціями в медову масу деревяною ложкою. Отже, вмішуєте муку з прянощами, якщо вмішали і тісто як пластилін - значить досить, якщо рідке, домішуєте по-трошки решту муки (вже без спецій) - мені пішло дві третіх від тої муки що лишилася.
5. Тоді викладаєте тісто на дошку і домішуєте руками. Тісто має бути мяке, але не липнути до рук - як гарна масса для ліпки.(весь процес замішування в мене заняв десь 15хв) Замотуєте тісто в плівку і на ніч ховаєте в холодильник.
6. Ріжете тісто кусками і розкатуєте присипавши мукою. Розкатувати тісто потрібно до товщини до 1 см. але не надто тонке. Вирізаєте формочками печенюшки.
7. Випікати на змащеному олією протвені 5-7хв. (температури не знаю бо духовка в мене допотопна, першу партію прийшлося викинути бо спалила
)
Готуємо помадку. (оригінал)
1 білок (холодний)
200гр цукрової пудри(просіяти через мілке сито 2-3 рази)
сік 1 лимона (процідити)
Спочатку розтираєте деревяною ложкою білок з цукром, потім по-трошки добавляєте лимонний сік. Помадка має бути густою і сніжно-білою.
Моя "помадка" (я робила таку помадку бо не приємлю сирих яєць в раціоні дитини)
цукрова пудра 200гр
лимонний сік
розтирала поки цукор не розчинився і помадка не набула консистенції зубної пасти.
8. Мокаєм печиво в помадку, а тоді в посипку. Для ялиночок брала зелену кокосову стружку, для сніжинок-білу, сердечка метелики мокала в кольорові посипки.
Нюанси рецепту.
Коли печиво спеклося я була шокована бо воно було реально дубове - навіть вкусити толком не получалося.
Але день воно простояло в щільно закритому лотку і зробилося зовсім мяке. Дочиталася що готове печиво потрібно витримати не менше 5 годин в щільно закритій посуді і туди покласти шкірочку від яблука.
Цей рецепт ідеально підходить для випікання деталей для пряникових будиночків.
З цілого рецепту виходить близько 100шт маленьких печенюшок.