В малої було дуже багато проблем з харчуванням в перші 2 рочки ну і дещо залишилося до тепер, тому я багато досліджувала це питання. Напишу що знаю
Це моя власна думка з власного досвіду - тому не знаю чи я все вірно напишу. Отже, ферменти - це такі своєрідні каталізатори, які допомагають їжі перетравлюватися і їх наявність чи недостатність спричинюється в основному спадковістю. (зазвичай, діти перших років життя погано переносять ту їжу яку погано переносить мама). Недостатня кількість ферментів називається ферментопатією і її наші лікарі часто плутають з заїздженим словом "дисбактеріоз"
Дуже часто ферментопатія супроводжується мальабсорбцією (коли погано розщеплена ферментами їжа не всмоктується з тонкого кишечника в кров і дитина не отримує поживних речовин скільки б вона не їла). Напевне, важко буде визначити чи повною мірою в дитини розвинулися ферменти поки не дасте їй спробувати мяса чи ще якогось продукту. В нас,наприклад, з мясом абсолютно не було проблем, кролика ми почали давати досить рано - з 7 місяців. А от хліб і мучні вироби до сих пір (малій вже майже 4 роки) викликають непретравлювання, хоч дитина їх дуже любить. Пояснюю по чому це видно - загляніть в горщик - їжа, до якої недостатня к-ть ферментів буде виходити неперетравленими шматочками. Тобто, щоб визначити чи дитина добре засвоює їжу чи погано потрібно звертати увагу на її випорожнення. Для дітей до року нормою є 30% неперетравленої їжі (там будуть шматочки овочів, фруктів, можливо крупинки недоперетравленої гречки), до 3х років це має бути не більше 5% (допускається що буде погано перетравлюватися кукурудза, сира морква, та деякі інші продукти, які навіть в дорослих не перетравлюються повністю). Якщо питання перетравлюваності їжі дуже актуальне - можна здати аналіз калу де вам конкретно скажуть що саме неперетравлюється в організмі дитини - це мясна їжа, жири, глютен і т.д. Тепер пояснюю чому важливо заглядати в горщик з введенням прикорму - різкі порушення з боку ШКТ можуть бути признаками важких генетичних захворювань (целіакія.муковісцидоз, галактоземія іт.д.) а чим раніше такі захворювання виявити, тим здоровішою буде дитина. В харчуванні і прикормі основне залишається основним - мама повинна орієнтуватися на відчуття і стан своєї дитини, не так важливо що вам скаже сусідка-подруга-педіатр як те що ви самі побачите по своїй дитині. Але моя порада - не боятися - вводити прикорм , старатися менше молоти і перетирати їжу, особливо діткам після рочку (перетерта їжа це велике навантаження на підшлункову що також сприяє виникненню ферментопатії).